Rozmarin: pentru dureri musculare, prevenirea cancerului si cresterea parului - Dr.Online Rozmarin: pentru dureri musculare, prevenirea cancerului si cresterea parului - Dr.Online

Dr.Online

Rozmarin: pentru dureri musculare, prevenirea cancerului si cresterea parului

Rozmarinul este un arbust peren vesnic verde, care provine din zona Marii Mediteraneene, care acum creste foarte mult in unele parti ale lumii, in special in climatele insorite si calde. Denumirea sa  stiintifica este Rosmarinus officinalis.

Planta contine ace lungi si spinoase, care sunt argintii dedesubt si verzi deasupra, dar si flori mici, albastre. Pe langa faptul ca se gaseste ca si planta proaspata, mai este disponibil si ca planta uscata, capsule de rozmarin uscat sau sub forma de ulei.

Atat tulpinile, cat si frunzele plantei au fost folosite in scopuri medicinale si pentru gatit timp de ani de zile. Aici sunt cateva moduri in care rozmarinul va poate ajuta sanatatea:

 

  1. Previne cancerul

Studiile publicate in Oncology Reports au aratat ca ‘extractul brut de rozmarin etanolic’ ajuta la incetinirea raspandirii celulelor de carcinom mamar si a leucemiei umane.

Alt studiu a raportat ca rozmarinul este util ca si agent anti-tumoral si anti-inflamator.

De asemenea, in Journal of Food Science a fost publicat un studiu care arata ca adaugarea de extract de rozmarin la carnea de vita poate sa reduca formarea de agenti care cauzeaza cancer care pot aparea cand gatesti.

  1. Caderea parului

Rozmarinul a fost asociat in multe culturi cu cresterea parului. Studiile au aratat ca aplicarea unui amestec de ulei de rozmarin, lavanda, cimbru si cidru pe scalp poate sa ajute la cresterea parului. Intr-un studiu in care au fost implicati oameni carora le cadea parul in smocuri, boala numita alopecia areata s-a demonstrat ca rozmarinul ajuta la cresterea parului. Cei care si-au masat scalpul cu ulei de rozmarin si alte uleiuri esentiale au avut cresteri substantiale de par comparativ cu cei care si-au masat scalpul fara niciun ulei.

  1. Ajuta la imbunatatirea digestiei

In Europa, rozmariul este cunoscut ca tratament al indigestiei, fiind aprobat de German Commission E ca un astfel de tratament. Insa nu este niciun studiu stiintific care sa demonstreze acest lucru.

  1. Dureri musculare si alte dureri

Studiile au demonstrat ca o combinatie de rozmarin, acid oleanolic si hamei poate ajuta la usurarea durerii asociate cu artrita. De asemenea, uleiul de rozmarin a fost aprobat de German Commission E ca tratament pentru durerile musculare,  pentru imbunatatirea circulatiei si reducerea durerilor asociate cu artrita.

  1. Protejeaza impotriva degenerarii maculare

Un studiu condus de Stuart A. Lipton, M.D., si colegii sai a aratat faptul ca acidul carnosic, un component al rozmarinului, poate sa ajute sanatatea ochilor in mod semnificativ.

Rozmarinul poate sa fie util pentru bolile care afecteaza retina, precum cele legate de degenerescenta  masculara, care este cea mai frecventa boala de ochi.

  1. Reduce stresul

Un studiu realizat in Meikai University, School of Dentistry in Japan a aratat cum 5 minute de aromaterapie cu rozmarin si lavanda au reducs nivelul cortizolului salivar, sau ‘ hormonul stresului’ la 22 de voluntari sanatosi.

Ambele uleiuri pot contribui la cresterea activitatii de curatare a radicalilor liberi, si pot reduce semnificativ nivelul de cortizol, ceea ce ajuta la protejarea organismului impotriva bolilor cronice datorate stresului oxidativ.

  1. Sanatatea tenului

Sunt destul de populare proprietatile anti-imbatranire ale rozmarinului. Desi uleiul este cea mai cunoscuta forma, frunzele de rozmarin iti ajuta tenul local sau intern. De asemenea, ajuta la indepartarea petelor si da un aspect hidratat pielii tale.